Home/Projecten/Afgeronde projecten/Stationsgebied Utrecht

Utrecht Beurskwartier – icoon voor duurzame herontwikkeling

Het Beurskwartier in Utrecht wordt een toonbeeld van duurzame en gezonde verstedelijking. Met de herontwikkeling van de westkant van het Utrechtse stadshart wil de gemeente samen met Jaarbeurs en andere partners een flinke sprong voorwaarts maken. Minder en langzaam verkeer, klimaat- en energieneutrale bouw, kundig waterbeheer en vergroening zorgen straks voor een prettige verblijfsplek en bieden ruimte voor nieuwe vormen van werken, wonen, winkelen en uitgaan.

Ga naar de projectwebsite

Prioriteiten voor de duurzame herontwikkeling van ‘Utrecht Beurskwartier’ zijn gesteld als:

  1. Hybride systemen voor verwarmen en koelen op gebiedsniveau
  2. Lokaal gebruik van lokaal opgewekte hernieuwbare elektriciteit
  3. Groen, klimaatbestendig en aantrekkelijk gebied
  4. Duurzame en actieve persoonlijke mobiliteit

Het gebied is geselecteerd als ‘icoon voor duurzame herontwikkeling’ door het Europese Climate-KIC programma ‘Smart Sustainable Districts’. Onder leiding van het Utrecht Sustainability Institute (USI) zullen verschillende kennisinstellingen uit Europa de duurzame herontwikkelingsambities van de gemeente Utrecht en Jaarbeurs verder uitwerken en input geven voor de herontwikkelingsplannen in 2015-2016.

Doel

Het Climate-KIC vlaggenschip Smart Sustainable Districts is gestart in de twee pilot-districten Utrecht Het Nieuwe Centrum en London Queen Elizabeth Olympic Parc. Inmiddels zijn ook districten in Parijs en Berlijn aangesloten. Deze pilot-districten brengen de meest geavanceerde innovaties samen uit het Climate-KIC netwerk, bestaande uit meer dan 200 partners.

Samenwerkingspartners
Het project in Utrecht wordt uitgevoerd door de gemeente Utrecht, Jaarbeurs, USI, Universiteit Utrecht, TNO, Deltares, Imperial College (UK), TU Berlijn (DE) en TU München (DE).

Financier
European Institute for Technology and Innovation – Climate KIC

Looptijd
2014 – heden

SSD