Loading...

Elektrische auto’s slim laden met flexibele nettarieven

FLEET zorgt dat Utrecht haar elektrische auto’s goedkoper, duurzamer en sneller kan opladen. Het laadsysteem laadt voertuigen op het groenste en goedkoopste moment op en vermindert piekbelasting op het elektriciteitsnet.
Ga naar de projectsite
FLEET

Enkele hoogtepunten van FLEET

Utrecht breidt uit tot eerste bidirectionele regio

Utrecht wordt de eerste regio ter wereld die haar benodigde energie balanceert dankzij bidirectionele laadtechniek. Ook in coronatijden gaan de ontwikkelingen snel. Dankzij Smart Solar Charging telt de regio inmiddels 200 laadsystemen die duurzame energie kunnen laden en ontladen.

Lees meer

PERSBERICHT: Elektrische auto’s laden zonder piekbelasting

Op dinsdag 27 oktober wordt de driehonderdste Smart Solar Charging laadpaal geplaatst in Utrecht. Deze laadpalen kunnen elektrische voertuigen opladen met zonne- en windenergie. Project FLEET stuurt deze laadpunten zo aan dat elektrische auto’s op het beste moment opgeladen worden, voor netbeheerder, klimaat én autorijder. Dit levert vaste gebruikers voordeel op. Vanaf november start dit slimme laadsysteem in de praktijk. Utrecht zet hiermee de volgende stap richting een duurzame en betaalbare energietransitie.

Lees meer

Over dit project

Doel

FLEET wil netverzwaring voorkomen en de kosten van de energietransitie drukken. Met het laadsysteem werken de projectpartners aan elektrische auto’s die goedkoper, sneller en duurzamer laden in daluren. Daarbij wil FLEET het minimaliseren van laadkosten voor EV-rijders gepaard laten gaan met piekreductie op het net.

Werkwijze

Het project combineert flexibele nettarieven vanuit de netbeheerder en innovatieve laadpalen waarmee je sneller kunt laden. De projectpartners ontwikkelen verschillende vormen van slim laden met flexibele nettarieven en testen deze in de praktijk op tweehonderd laadpunten in Utrecht. Zo ontwikkelt FLEET diensten voor een betaalbare, snelle en duurzame EV-laadinfrastructuur en wordt het Nederlandse energienet klaargemaakt voor de toekomst.

Samenwerkingspartners

FLEET is een volgende stap voor Smart Solar Charging, een duurzaam energie- en mobiliteitssysteem dat de batterijen in elektrische auto’s inzet om vraag en aanbod van energie in balans te houden. Binnen FLEET werken We Drive Solar, Stedin, Stichting ElaadNL, Universiteit Utrecht en gemeente Utrecht onder leiding van het Utrecht Sustainability Institute de mogelijkheden van slim laden verder uit.

Financiering

FLEET wordt uitgevoerd met Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Looptijd

2020 – 2022

Contact

Bart van der Ree