Home/Projecten
Naar schatting zal 75 procent van de wereldbevolking in 2050 wonen, werken en recreëren in en rondom stedelijke gebieden. Hoe zorgen we voor een goede balans tussen economische groei, milieu en welzijn van mensen? In nauwe samenwerking met andere aanbieders van duurzame kennis en oplossingen initieert USI onderzoeks- en innovatieprojecten rondom opgaven in de gebouwde omgeving.

Bekijk onze projecten

Werkspoorkwartier

In Werkspoorkwartier Utrecht staan creatief en circulair centraal. Het oude industrieterrein transformeert in vijf jaar tot een aantrekkelijk vestigingsgebied en wordt dé circulaire broedplaats van Utrecht.

Meer over Werkspoorkwartier

IRIS

IRIS maakt Utrecht een Europese koploper in duurzame energie en elektrisch vervoer. In het internationale project werken zeven steden samen om van stedelijke gebieden gezonde, betaalbare en fijne plekken te maken.

Meer over IRIS

Inside Out

Inside Out maakt een hoogbouwflat in Utrecht Overvecht energieleverend. Het innovatieve renovatiesysteem combineert multifunctionele, modulaire bouwdelen en kan in de toekomst op tienduizenden vergelijkbare hoogbouwflats toegepast worden.

Meer over Inside Out

Smart Solar Charging

Smart Solar Charging in de regio Utrecht zet autobatterijen in voor de opslag van duurzame energie. Elektrische auto’s worden onderdeel van slimme energienetwerken, als een batterij op wielen.

Meer over Smart Solar Charging

FLEET

FLEET zorgt dat Utrecht haar elektrische auto’s goedkoper, duurzamer en sneller kan opladen. Het laadsysteem laadt voertuigen op het groenste en goedkoopste moment op en vermindert piekbelasting op het elektriciteitsnet.

Meer over FLEET

CRYSTAL

CRYSTAL werkt in Utrecht en Den Haag aan een monitoringssysteem voor WKO’s. Het project meet met glasvezeltechnologie hoe WKO’s zich onder de grond werkelijk gedragen en brengt uitbreidingsmogelijkheden in kaart om bodemenergie optimaal te benutten.

Meer over CRYSTAL

Kennisplatform

kennis

Het Kennisplatform biedt debat, kennis en inspiratie rondom duurzame innovatie. Onderdelen zijn de Circular Economy Labs, Kennisbank, Initiatievenkaart, Films en Webinars.

Naar het kennisplatform

Afgeronde projecten

Sinds 2012 heeft USI uiteenlopende onderzoeks- en innovatieprojecten gerealiseerd.

Bekijk de afgeronde projecten