Loading...
Home/Projecten/Inside Out

Op weg naar energieleverende hoogbouwflats

Inside Out maakt een hoogbouwflat in Utrecht Overvecht energieleverend. Het innovatieve renovatiesysteem combineert multifunctionele, modulaire bouwdelen en kan in de toekomst op tienduizenden vergelijkbare hoogbouwflats toegepast worden.
De huidige fase van het project, ‘TKI Inside Out Prototype – Testflat’ is het vervolg op de projecten ‘Inside Out Proof-of-principle‘ en ‘Inside Out-Prototype’. In de derde en laatste fase worden alle woningen van de hoogbouwflat aan de Henriëttedreef in Utrecht voorzien van het renovatiesysteem.
Ga naar de projectsite
inside out

Enkele hoogtepunten van Inside Out

PERSBERICHT: Utrechtse hoogbouwflat wordt energieleverend – Europese primeur dankzij Inside Out renovatiesysteem

De Henriëttedreef in Utrecht Overvecht heeft begin 2020 de Europese primeur: Woningcorporatie Bo-Ex pakt hier met haar consortiumpartners van ‘Inside Out’ de hoogbouwflat aan met een modulair renovatiesysteem. Hierna wekt de sociale huurflat meer energie op dan de bewoners verbruiken, waardoor woonlasten dalen. Onder de bewoners is ruim draagvlak voor de aanpak.

Lees het persbericht

Hogeschool Utrecht wint SustainaBul Best Practice award met project Inside Out

Met de SustainaBul 2020 biedt Studenten voor Morgen een ranglijst van duurzame hoger onderwijsinstellingen in Nederland. Met de vierde en zesde plek voor Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht scoort de regio Utrecht goed. Hogeschool Utrecht won de SustainaBul Best Practice voor haar deelname aan Inside Out.

Lees meer

Over dit project

Doel

Het project ‘Inside Out’ ontwikkelt en test een modulair renovatiesysteem om hoogbouwflats energieleverend te maken. Met het systeem kunnen tienduizenden vergelijkbare jaren ’60 en ’70 hoogbouwflats worden verduurzaamd en van het aardgas of de stadsverwarming af. Het consortium wil een bijdrage leveren aan de seriematige renovatie van 250.000 hoogbouwflats in Nederland.

Werkwijze

Het Inside Out renovatiesysteem combineert slimme multifunctionele gevels, die de woningen duurzaam verwarmen en ventileren, met duurzame energieopwekking. Na toepassing van het systeem wekt de flat haar eigen energie op voor stroomverbruik, warm water, ventilatie en ruimteverwarming. Hiermee streven de projectpartners naar lage woon- en mobiliteitslasten voor bewoners.

Samenwerkingspartners

Het project Inside Out wordt uitgevoerd door woningcorporatie Bo-Ex, Nefit-Bosch Thermotechniek, Alkondor Hengelo, Bos Installatiewerken, LomboXnet, Mex Architects, Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht, onder leiding van het Utrecht Sustainability Institute.

Financiering

Het project wordt uitgevoerd met Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Looptijd

2018-2021

Contact

Arno Peekel