Home/Actueel/Het Utrecht Science Park zet duurzame stap vooruit met zonnepanelen op carports van laadpleinen

Het Utrecht Science Park zet duurzame stap vooruit met zonnepanelen op carports van laadpleinen

De Universiteit Utrecht (UU) heeft zonnecellen geplaatst bij twee laadpleinen voor elektrische auto’s in het Utrecht Science Park (USP). Op de overkappingen boven de parkeerplaatsen bij de faculteit Diergeneeskunde liggen sinds dit najaar 300 zonnepanelen. Met de zonnepanelen kunnen elektrische auto’s van medewerkers, studenten en bezoekers direct met lokaal opgewekte zonne-energie worden geladen, terwijl ze beschermd worden tegen neerslag en de hete zomerzon. Met het plaatsen van de extra zonnecellen neemt de UU initiatief om de impact van bidirectionele laadpleinen van project Smart Solar Charging te vergroten.

Duurzame stappen

Jolt Oostra, portefeuillemanager Energie van de directie Vastgoed & Campus van de UU: “Met deze overkappingen zorgen we voor dubbel ruimtegebruik van de parkeerterreinen. Het gebruik van kostbare groene ruimte willen we op weg naar een CO2-neutrale bedrijfsvoering in 2030 zoveel mogelijk voorkomen. Tegelijkertijd dragen we met de zonnepanelen bij aan het onderzoek naar de voordelen van slim en zongestuurd laden van elektrische auto’s dat mede door de UU wordt uitgevoerd.”

De plaatsing van zonnepanelen op de overkappingen van parkeerplaatsen is een van de stappen die de UU zet om haar elektriciteitsvoorziening te verduurzamen. De bedoeling is om ook andere parkeerplaatsen met zonnepanelen te gaan overkappen. Daarnaast kijkt de UU naar mogelijkheden om de opgewekte energie slimmer in te zetten, bijvoorbeeld door batterijen op locatie te plaatsen. De universiteit legt al zoveel mogelijk daken van haar gebouwen vol met zonnepanelen. Omdat dit niet voldoende is, is zij nu begonnen met het gebruik van carports bij parkeerplaatsen. Ook onderzoekt de UU of zonneweides een plek kunnen krijgen in het USP. Hierbij wordt nadrukkelijk ook gekeken naar dubbel ruimtegebruik, zoals bij parkeerplaatsen.

Living lab

Utrecht Science Park is een living lab waarin het opwekken, opslaan en terug leveren van energie werkelijkheid wordt. In combinatie met bidirectionele laadpalen kunnen elektrische auto’s fungeren als een batterij op wielen. Op vier parkeerlocaties zijn in 2019 innovatieve laadpleinen gerealiseerd, als onderdeel van project Smart Solar Charging.

Lees meer over Smart Solar Charging
Smart Solar Charging