Home/Actueel/Koninklijk bezoek voor energieleverende flat

Koninklijk bezoek voor energieleverende flat

Koning Willem-Alexander en minister Hugo de Jonge waren donderdag 24 november op werkbezoek in de Utrechtse wijk Overvecht. Hier hoorden ze hoe de wijk aardgasvrij wordt gemaakt. De energieleverende flat is één van drie voorbeelden van aardgasvrij wonen die zijn bezocht. De jaren 60- flat is snel en duurzaam gerenoveerd met het vernieuwende renovatiesysteem Inside Out. Dat is het resultaat van de samenwerking van bedrijven, overheden en kennisinstellingen in project Inside Out onder leiding van het Utrecht Sustainability Institute. Nu wordt de techniek doorontwikkeld en toegepast op Europese schaal in het project ARV. Zo kunnen in versneld tempo meer woningen van het gas af en komen duurzame doelstellingen beter binnen handbereik.

Koning en minister De Jonge bij energieleverende flat

Vlnr: Koning Willem-Alexander en Minister Hugo de Jonge spreken met twee bewoners, vergezeld door Marije Eleveld van Bo-Ex en wethouder Lot van Hooijdonk voor de energieleverende flat in Overvecht. Beeld© Gemeente Utrecht / Anna van Kooij.

De Utrechtse wethouder van Energie, Lot van Hooijdonk, leidde Koning Willem-Alexander en de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Hugo de Jonge, langs verschillende voorbeelden van aardgasvrij wonen. Op het programma stonden de aardgasvrije modelwoning, de energieleverende flat en het project elektrisch koken. Lees hier meer over de verschillende stops van het werkbezoek op de website van Gemeente Utrecht.

Aardgasvrij én energieleverend

De energieleverende flat is een jaren 60-hoogbouwflat waarvan gezegd werd dat het haast onmogelijk zou zijn om het energieneutraal te krijgen, laat staan energieleverend. Het is de samenwerkende bedrijven, overheden en kennisinstellingen gelukt om de eerste energieleverende flat van Europa te realiseren. De flat is grondig gerenoveerd met het vernieuwende renovatiesysteem Inside Out. Het systeem bestaat uit geprefabriceerde gevels waar alle installaties voor verwarming en ventilatie al in zijn verwerkt. Zo kan een flat snel zijn oude jas verruilen voor een hele nieuwe. De veelbelovende techniek kreeg al snel een Europees vervolg middels een Europese Greendeal Subsidie in het project ARV.

De Koning bezocht al eerder project Inside Out in 2018, toen de energieleverende flat nog in aanbouw was. Kort daarvoor was de eerste proefwoning opgeleverd dat was gerenoveerd met het Inside Out renovatiesysteem. Inmiddels weten we dat deze manier van renoveren heel goed werkt. Woningen kunnen, zelfs als ze bewoond worden, snel worden aangepakt. Kijk ook hier bijvoorbeeld de vlog terug over het hoe en waarom van Inside Out.

Project en Partners

Het Inside Out project is uitgevoerd door Bos Installatiewerken met haar ketenpartner Alkondor Hengelo in opdracht van woningcorporatie Bo-Ex. Naast deze projectpartners is het modulaire Inside Out renovatiesysteem mede ontwikkeld door Mex Architects, Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht en Bosch Thermotechniek, onder leiding van het Utrecht Sustainability Institute. Het project werd uitgevoerd met Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.  Inmiddels is de startup Inside Out Technologies B.V. gestart om met dit renovatieconcept een bijdrage te leveren aan de renovatie van midden- en hoogbouwflats.

Lees meer over Inside Out
inside out