Home/Projecten/Afgeronde projecten/E-waste 2.0 Challenge

E-waste 2.0 Challenge

Slim en lokaal inzamelen van elektronisch afval

Er wordt veel te weinig afgedankte elektrische apparatuur (‘e-waste’) ingeleverd voor recycling. Daarmee verdwijnen schaarse grondstoffen uit de kringloop en loopt de circulaire economie vast. USI, UtrechtInc en Wecycle organiseren daarom samen voor studenten en pas afgestudeerden de E-waste 2.0 Challenge. Doel van de Challenge is het verzinnen van goede ideeën die via nieuwe media de inzameling van elektronisch afval op lokaal (wijk)niveau voor burgers leuker en gemakkelijker maakt. Studenten én werkzoekenden (HBO en WO) in Nederland worden hierbij uitgedaagd om dé oplossing aan te dragen voor het inzamelen van elektronisch afval.

Op basis van de ingediende ideeën worden door een deskundige jury 10 ideeën genomineerd. Tijdens een bijeenkomst van het Circular Economy Lab lichten de tien genomineerden in een ‘elevator pitch’ hun voorstel kort toe. De uiteindelijke twee winnaars worden gekozen door de aanwezigen in de zaal in combinatie met het oordeel van de jury en krijgen de kans om hun idee in praktijk te brengen. Hiervoor stelt Wecycle per winnaar een budget van 10.000 euro beschikbaar. Daarnaast krijgen de winnaars drie maanden lang een werkplek en professionele begeleiding bij UtrechtInc in een bruisende omgeving vol jonge startende ondernemers!

Dit Circular Economy Lab is de eerste van een serie actiegerichte debatavonden die betrokken partijen per sector of productketen samenbrengen.

Lees meer over de Circular Economy Labs
circular economy lab met jacqueline cramer

Circular Economy Lab

Doel
Het stimuleren en genereren van goede ideeën die de inzameling van elektronisch afval via nieuwe media op lokaal (wijk)niveau voor burgers leuker en gemakkelijker maakt. De bedenkers van 10 genomineerde ideeën in de gelegenheid stellen om contacten in de sector te leggen tijdens een bijeenkomst van het Circular Economy Lab en mogelijke spin-offs/vervolgtrajecten te stimuleren en genereren. Realiseren van de uiteindelijke twee winnende ideeën.

Samenwerkingspartners
Wecycle, UtrechtInc.

Financiering
Stichting NVMP, Wecycle, UtrechtInc.

Looptijd
2013 – 2014.