Een duurzaam energiesysteem op wijkniveau
Smart Solar Charging zet autobatterijen in voor de opslag van duurzame energie. Elektrische auto’s worden onderdeel van slimme energienetwerken, als een batterij op wielen. Het energie- en mobiliteitssysteem helpt Utrecht om de eerste regio ter wereld te worden die haar energie balanceert dankzij bidirectionele laadtechniek. Daarmee stimuleert het de opwek van duurzame energie in de stad én elektrisch rijden in deelauto’s die rijden op zonne-energie.
Enkele hoogtepunten van Smart Solar Charging
Koning Willem-Alexander opent bidirectioneel ecosysteem in Utrecht
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opende op 21 maart 2019 een nieuw, duurzaam energie- en mobiliteits ecosysteem in Utrecht, ontwikkeld door We Drive Solar in samenwerking met Renault. De bidirectionele Solar Station laadpalen en We Drive Solar deelauto’s vormen de kern van het systeem, dat in diverse proeftuinen in de regio Utrecht wordt beproefd.
Film: Hoe Smart Solar Charging de energietransitie mogelijk maakt
Het energiesysteem van de toekomst, hoe ziet dat eruit? Door autobatterijen in te zetten voor opslag van duurzame energie is Smart Solar Charging in Utrecht een unieke oplossing voor de energietransitie. Ontdek het met projectpartners in de film Smart Solar Charging – Duurzame energie altijd beschikbaar.
Over dit project
Werkwijze
Het duurzame energiesysteem slaat lokaal opgewekte zonne-energie in elektrische auto’s op via een dynamisch snellaad- en opslagsysteem, vehicle-to-grid. Via een bidirectionele laadpaal, die zowel kan laden als ontladen, kan de energie op een later moment teruggeleverd worden aan de wijk.
In de regio Utrecht ontwikkelen de projectpartners het bidirectionele laadsysteem in combinatie met elektrische deelauto’s in zes verschillende proeftuinen. Door in de living labs te leren van de praktijk wordt Smart Solar Charging klaargestoomd voor de grootschalige energietransitie.
Doel
Smart Solar Charging leidt tot marktrijpe producten voor uiteenlopende typen gebieden. Ook ontstaat nieuwe economische bedrijvigheid in de regio Utrecht. Daarnaast draagt het project bij aan een koolstofarme economie en sociale duurzaamheid.
Samenwerkingspartners
Het project wordt uitgevoerd onder leiding van penvoerder Utrecht Sustainability Institute en technisch projectleider LomboXnet. In het consortium werken verder de bedrijven Last Mile Solutions, We Drive Solar, New Solar, Vidyn, Jedlix en netbeheerder Stedin samen met de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht.
Financiering
Het project Smart Solar Charging is mogelijk dankzij een subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) Kansen voor West II. Dit programma richt zich op het versterken van de regionale concurrentiekracht en het vergroten van de werkgelegenheid.
Het onderzoek in de proeftuinen wordt ondersteund door de gemeenten Utrecht, Houten en Utrechtse Heuvelrug, Renault, Provincie Utrecht, Triodos, Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht.
Looptijd
2017 – 2021
Contact
Bart van der Ree