Van oud industriegebied naar circulaire broedplaats
In Werkspoorkwartier Utrecht staan creatief en circulair centraal. Het oude industrieterrein transformeert in vijf jaar tot een aantrekkelijk vestigingsgebied voor maakbedrijven en creatieve startups. Met het EFRO-project ‘Werkspoorkwartier: Creatief Circulair Maakgebied’ wordt het dé circulaire broedplaats van Utrecht en een nationaal icoon voor circulaire gebiedstransformatie.
Enkele hoogtepunten van Werkspoorkwartier
Filmserie: maak kennis met Werkspoorkwartier
In Werkspoorkwartier Utrecht staan creatief en circulair centraal. Ontmoet de makers en hun initiatieven in de filmserie Werkspoorkwartier Utrecht, creatief en circulair maakgebied.
Werkspoorfabriek genomineerd voor BNA Beste Gebouw 2020
De Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus nomineerde de Werkspoorfabriek in Utrecht als een van de tien finalisten in de verkiezing ‘Beste Gebouw van het jaar 2020’. Dit is een mooie erkenning voor het unieke gebouw en waardevolle gebied.
Over dit project
Doel en werkwijze
Het projectconsortium legt een stevig fundament voor de herontwikkeling van het Werkspoorkwartier. Het bedrijventerrein krijgt een positie waarmee het op eigen kracht verder kan uitbouwen tot een nationaal icoon voor creatieve en circulaire gebiedstransformatie. Met ruim 10.000 m2 nieuwe bedrijvigheid en meer dan 200 nieuwe banen bevordert het project de regionale concurrentiekracht. Zo wordt Werkspoorkwartier Utrecht een aantrekkelijk vestigingsgebied voor nieuwe, duurzame bedrijvigheid.
Samenwerkingspartners
Het project verenigt gebouweigenaren en -ontwikkelaars met MKB-bedrijven uit de bouw- en maaksector en Utrechtse kennisinstellingen. Consortiumpartners zijn Erfgoed Werkspoor Utrecht, Het Hof van Cartesius, Bedrijvenkring Cartesiusweg, BOOT organiserend ingenieursbureau, Buurman, Buurman Utrecht, DePlaatsmaker, Universiteit Utrecht – Copernicus Instituut, Hogeschool Utrecht en HKU. Utrecht Sustainability Institute coördineert het project.
Financiering
Het project is mede mogelijk dankzij een EU-subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) Kansen voor West II. Dit programma richt zich het versterken van de regionale concurrentiekracht en het vergroten van de werkgelegenheid.
Looptijd
2017 – heden
Contact
Tony Schoen