Home/Projecten/Afgeronde projecten/Tergooi ziekenhuizen

Tergooi ziekenhuizen

Een energiezuinig en duurzaam nieuw ziekenhuis

Een zeer energiezuinig en duurzaam gebouw met het BREEAM-predicaat ‘excellent’. Dat is het uitgangspunt voor de nieuwbouw van ziekenhuis Tergooi in Hilversum. Integraal onderdeel van de nieuwbouwplannen is onderzoek naar welke maatregelen nodig zijn om deze hoge duurzaamheidsambitie te bereiken. Het consortium onderzocht drie innovatieve ideeën op het gebied van water, waarvan er twee verder zijn uitgewerkt: de invoering van het Pharmafilter®-concept en duurzame koeling met behulp van warmtewisselaars in de parkeertoren.

Download het onderzoeksrapport

Het nieuwe ziekenhuis wordt onderdeel van het zorgpark dat aan de oostkant van Hilversum op landgoed Monnikenberg gerealiseerd wordt. Daarbij is ook aandacht voor nieuwe woonvormen, de inrichting van het landschap, natuurontwikkeling en de ontsluiting en bereikbaarheid van het gebied.

De drie duurzame ideeën die het consortium onderzocht, zijn:

  1. Invoering van het Pharmafilter®-concept: alle afvalsoorten komen terecht in één vermaler op de verpleegafdeling. Vervolgens wordt deze afvalstroom behandeld in de eigen (voor)zuivering. Het concept zorgt voor minder lozing van bijvoorbeeld medicijnresten in het riool, minder handelingen voor het personeel en minder kans op besmetting.
  2. Duurzame koeling dankzij de inzet van een parkeergarage als warmtewisselaar: door de goede isolatie van het nieuwe gebouw is er overschot aan warmte voorzien. De nieuwe, open parkeertoren kan kou invangen door middel van warmtewisselaars aan de plafonds, die de koude transporteren naar het WKO-systeem (warmte/koudeopslag). In de zomer kan het gebouw dan duurzaam gekoeld worden.
  3. Nieuw concept voor de bereiding van warm tapwater: decentrale, elektrische doorstroomapparaten in plaats van een centraal ketelhuis met een ringleiding.
Ga naar de website van Tergooi

Doel
Identificeren van innovatieve en realistische duurzaamheidsmaatregelen.

Samenwerkingspartners
Consortium bestaande uit Tergooi, Waternet, KWR Watercycle Research Institute, Utrecht Sustainability Institute, Ecofys, Deerns en Pharmafilter.

Financier
Tergooi Ziekenhuizen. Het onderzoek is mede gefinancierd uit de Toeslag voor Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI’s) van het ministerie van Economische Zaken.

Looptijd
2012 – 2015