Home/Actueel/Smart Solar Charging finalist prestigieuze Europese Regiostars Awards

Smart Solar Charging finalist prestigieuze Europese Regiostars Awards

Smart Solar Charging is één van de finalisten voor de Regiostars Awards, een prijs voor de meest innovatieve best practices in Europa. Met het bidirectionele laadsysteem Smart Solar Charging kunnen de batterijen van elektrische auto’s zowel geladen als ontladen worden. Zo wordt duurzame energie teruggeleverd aan de wijk wanneer de energievraag groot is. Zo draagt Smart Solar Charging bij aan het verduurzamen van de regio Utrecht. Onder leiding van Utrecht Sustainability Institute en LomboXnet werken onderzoekers en ondernemers aan het uitbreiden van het slimme netwerk.

Europese inspiratie

Sinds 2008 worden Regiostars Awards uitgegeven door het Directoraat van Regionaal en Stedelijk Beleid van de Europese Commissie. Op deze wijze honoreren de Awards Europese projecten die bijzondere prestaties leveren en nieuwe aanpakken in regionale ontwikkeling demonstreren. In 2020 is er een recordaantal van 206 aanmeldingen ontvangen voor vijf categorieën die cruciaal zijn voor toekomstig Europees regionaal beleid. Smart Solar Charging is één van de vijfentwintig finalisten.

Iedere categorie telt vijf finalisten, waarvan er één wordt uitgeroepen tot winnaar van de categorie. Bovendien dingen alle finalisten mee naar de Public Choice Award, bepaald door het aantal verworven stemmen. Je kunt op Smart Solar Charging stemmen door het een blauw hart te geven in de categorie Industriële Transitie voor een Slim Europa. Stemmen kan tot 15 september 2020.

Smart Solar Charging stoomt door

In de regio Utrecht ontwikkelt Smart Solar Charging het bidirectionele laadsysteem in combinatie met elektrische deelauto’s in verschillende proeftuinen. Iedere proeftuin heeft zijn eigen gebruikersprofiel en dat zorgt voor de ontwikkeling van breed toepasbare oplossingen die direct te implementeren zijn op grote schaal.

Het unieke living lab Utrecht Science Park combineert onderwijs, wonen, werken en zorg. De projectpartners werken hier samen om het innovatieve systeem te optimaliseren naar energieprestaties, gebruikersgedrag en waardemodellen. Het is de eerste campus ter wereld die bidirectioneel laden volgens de nieuwe open standaard ISO 15118 aanbiedt, waarmee het systeem toegankelijk is voor alle partijen in de auto-industrie.

Een recent toegevoegde proeftuin is het stadsbrede netwerk van de stad Utrecht, in maart 2019 geopend door Koning Willem-Alexander in de wijk Lombok. Inmiddels staan er al 200 slimme bidirectionele laadpalen en 50 elektrische deelauto’s in 9 van de 10 wijken van de stad Utrecht. Het doel is om voor eind 2021 het aantal locaties in de stad Utrecht te verdubbelen. Zo blijven de projectpartners werken aan het energiesysteem van de toekomst.

Samenwerking

Onder leiding van Utrecht Sustainability Institute en LomboXnet werken partners Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, Last Mile Solutions, We Drive Solar, New Solar, The People Group, Jedlix, Stedin en Smart Solar Charging BV aan het duurzame energiesysteem. Het project Smart Solar Charging is mede mogelijk dankzij het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) Kansen voor West II.

Lees meer over Smart Solar Charging
Smart Solar Charging