Home/Actueel/Smart Solar Charging in top 5 meest vernieuwende best practice van Europees duurzaam beleid

Smart Solar Charging in top 5 meest vernieuwende best practice van Europees duurzaam beleid

Smart Solar Charging behoort tot de vijf meest vernieuwende best practices van duurzaam beleid in Europa aldus de Regiostars Awards organisatie van de Europese Commissie. Smart Solar Charging is een bidirectioneel laadsysteem voor elektrische auto’s waarbij autobatterijen zowel geladen als ontladen worden. Hierdoor kan duurzame energie aan de wijk worden terug geleverd wanneer de energievraag groot is. Vanuit de Utrechtse regio werkt Smart Solar Charging aan het ontwikkelen en uitbreiden van dit duurzame energiesysteem.

Regiostars Awards

Met de Regiostars Awards beloont de Europese Commissie projecten die bijzondere prestaties leveren en nieuwe aanpakken in regionale ontwikkeling demonstreren. Uit de 206 aanmeldingen selecteerde het Directoraat van Regionaal en Stedelijk Beleid van de Europese Commissie 25 finalisten voor vijf categorieën. Smart Solar Charging wedijverde met vier andere finalistprojecten binnen de categorie ‘Industriële transitie voor een slim Europa’. De film ‘Smart Solar Charging: sustainable energy system of tomorrow’ toont hoe het unieke project in Utrecht wordt ontwikkeld en opgeschaald.

Bekijk de film:

Op naar een slim Europa

In de regio Utrecht ontwikkelt Smart Solar Charging het bidirectionele laadsysteem in combinatie met elektrische deelauto’s in verschillende proeftuinen. Iedere proeftuin heeft zijn eigen gebruikersprofiel en dat zorgt voor de ontwikkeling van breed toepasbare oplossingen die direct te implementeren zijn op grote schaal. Een recent toegevoegde proeftuin is het stadsbrede netwerk van de stad Utrecht. In maart 2019 geopend door Koning Willem-Alexander in de wijk Lombok, inmiddels staan er al 300 slimme bidirectionele laadpalen en 60 elektrische deelauto’s in 9 van de 10 wijken van de stad Utrecht. Het doel is om eind 2021 het aantal locaties in de stad Utrecht te verdubbelen.

Samenwerking

Onder leiding van Utrecht Sustainability Institute en LomboXnet werken partners Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, Last Mile Solutions, We Drive Solar, New Solar, Siers, The People Group, Jedlix, Stedin en Smart Solar Charging BV aan het duurzame energiesysteem. Het project Smart Solar Charging is mede mogelijk dankzij het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) Kansen voor West II.

Lees meer over Smart Solar Charging
Smart Solar Charging