Home/Actueel/NRC en USI: ‘Nederland is spil in wereldwijde vervuilende schroothandel’

NRC en USI: ‘Nederland is spil in wereldwijde vervuilende schroothandel’

NRC publiceerde een groot achtergrondartikel over schroot en stelt dat Nederland een spil is in de wereldwijde vervuilende schroothandel. Het rapport ‘Naar een circulaire keten voor bulkmetalen’ van het Utrecht Sustainability Institute (USI) vormt de basis hiervan. 

Iedere dag stuurt Nederland 150 vrachtwagens vol schroot naar andere landen, buiten Europa. Daar wordt het gerecycled – en soms teruggestuurd naar Westerse landen. Waarom al die moeite? Want erg duurzaam is het niet, schrijft het NRC.

In het NRC van woensdag 16 oktober 2020 schrijft Jeroen Wester dat Nederland haar schroot niet duurzaam recyclet. “Hoe meer schroot we in het buitenland laten verwerken, hoe beter de gerapporteerde CO2-voetafdruk van Nederland, terwijl het wereldwijd juist tot meer uitstoot leidt,” zegt Joppe van Driel van USI in het NRC. “Nederland wereldkampioen recyclen? Wij exporteren juist ons klimaat- en afvalprobleem.”

Het NRC-artikel bouwt verder op het rapport Naar een circulaire keten voor bulkmetalen. Hiervoor onderzocht Van Driel de cijfers, kansen en drempels voor een circulaire metaalketen. De publicatie biedt inzicht in de circulaire kansen voor een impactvolle grondstoffenstroom: bulkmetalen. Onder andere de resultaten van het Circular Economy Lab over de metaalketen zijn erin verwerkt.

Lees het NRC-artikel
Lees meer over Circular Economy Lab 19: De metaalketen sluiten

Zie ook

NRC: Gesleep met Nederlands schroot onnodig vervuilend
NRC: Nederlands schroot reist de hele wereld over – waarom?