Home/Actueel/Stimulans duurzaam reizen met Mobiliteitsweek Utrecht

Stimulans duurzaam reizen met Mobiliteitsweek Utrecht

Reizen met fiets, skates of gewoon lopen is niet alleen gezonder, maar ook nog eens duurzamer. De komende week is dat extra onder de aandacht tijdens de Mobiliteitsweek Utrecht georganiseerd door Provincie Utrecht en partners. Er worden zo’n 30 activiteiten in de regio Utrecht gehouden, van een Snuffelfietstocht tot een Skate Parade. Ook worden Utrechtse oplossingen voor duurzame mobiliteit in het zonnetje gezet als Mobili-feiten. Eén daarvan is Smart Solar Charging, wat staat voor een energiesysteem waarbij duurzame energie wordt opgeslagen in elektrische auto’s. Op het Utrecht Science Park wordt deze duurzame oplossing in de praktijk doorontwikkeld. In samenwerking met de Universiteit Utrecht zijn dan ook laadpunten op het Utrecht Science Park geplaatst, waar je lokaal opgewekte zonne-energie kunt gebruiken voor het laden van elektrische auto’s en fietsen.

Zonnecarports op het Utrecht Science Park 

Mobiliteitsweek Utrecht is een regionaal initiatief van Provincie Utrecht samen met diverse partners. Door heel Europa zijn soortgelijke initiatieven en activiteiten te vinden, allemaal onderdeel van de Europese Week van de Mobiliteit. Naast activiteiten, biedt de Let’s go, regio Utrecht!-website ook een overzicht van andere nieuwtjes die duurzamer reizen ook leuk maken zoals de Ik fiets app. Hiermee kun je als inwoner van de provincie Utrecht al je fietsritten bijhouden en sparen voor mooie prijzen of een donatie aan een goed doel. Kortom, kom naar buiten en doe mee.

Bidirectioneel als oplossing

Het Utrecht Science Park is één van de vijf proeftuinen van Smart Solar Charging. Het consortium van partners onder leiding van het Utrecht Sustainability Institute ontwikkelt een duurzaam energiesysteem. Lokaal opgewekte zonne-energie wordt opgeslagen in auto’s en kan weer worden terug geleverd als de zon niet schijnt. Deze bidirectionele auto’s en laadpalen vormen een veelbelovend duurzaam energiesysteem voor de toekomst. Inmiddels zijn er door de hele stad Utrecht al ruim 500 bidirectionele laadpunten te vinden die niet alleen duurzaam kunnen laden, maar ook kunnen ontladen.

Duurzaamheidsambities Universiteit Utrecht

Duurzaam laden op het Utrecht Science Park is onderdeel van een breder initiatief van de Universiteit Utrecht om duurzamer reizen te stimuleren. De fiets is voor de bereikbaarheid van het Utrecht Science Park het belangrijkste en duurzaamste vervoermiddel. De campus is dan ook van goede fietsvoorzieningen voorzien. Voor medewerkers bestaat er voor woon-werkverkeer ook een aantrekkelijke vergoedingsregeling bij de aanschaf van een fiets. En voor lastig te bereiken zakelijke afspraken kunnen medewerkers een elektrische auto lenen. In de Anders Reizen-campagne stimuleert de universiteit ook het bewuster nadenken over of een reis, bijvoorbeeld naar een wetenschappelijke conferentie in het buitenland, wel echt noodzakelijk is en worden er tips gegeven voor een passend digitaal alternatief.

Meer over Smart Solar Charging

De partners in Smart Solar Charging zijn de kennisinstellingen Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht en de bedrijven LomboXnet, We Drive Solar, Smart Solar Charging, Stedin, Last Mile Solutions, The People Group, Jedlix, NewSolar en Siers, geleid door het Utrecht Sustainability Institute. De ontwikkeling en opschaling van het bidirectioneel laden wordt mogelijk gemaakt door medewerking van ElaadNL en Renault Groupe.

Het project Smart Solar Charging is mede mogelijk dankzij het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) Kansen voor West II, dat gericht is op het versterken van de regionale concurrentiekracht en het vergroten van de werkgelegenheid.

Lees meer over Smart Solar Charging
Smart Solar Charging