Home/Actueel/Interview – Studenten enthousiast over circulair Werkspoorkwartier

Interview – Studenten enthousiast over circulair Werkspoorkwartier

Wat is circulariteit nou eigenlijk? En wat kun je ermee? 75 studenten van de bacheloropleiding Global Sustainability Science aan de Universiteit Utrecht bezochten zes locaties in het Werkspoorkwartier, toonaangevend gebied voor creatieve en circulaire maakbedrijven. De duurzaamheidsexperts in opleiding gingen gelijk ook zelf aan de slag met de vraag welk materiaal zij nou zouden willen upcyclen van afval tot waardevol product. Het bezoek werd georganiseerd door Storm, studievereniging van duurzaamheidsstudies aan de Universiteit Utrecht. Het was een eye opener, in ieder geval voor studente Eva Bartholomeus.

Studenten op bezoek in Werkspoorkwartier. 

Bijzondere circulaire plekken

Het Werkspoorkwartier huisvest veel verschillende creatieve en circulaire ondernemers. De zes locaties die door de studenten zijn bezocht zijn Het Hof van Cartesius, Buurman Utrecht, het Afvalscheidingsstation Tractieweg, de Werkspoorfabriek, de tuin van de Havenloods en HoutWerk op Campus Werkspoor. Iedere locatie heeft een eigen draai gegeven aan hoe zij circulariteit omarmen en uitdragen. “Het was zo gaaf om te zien dat er best veel duurzame initiatieven zijn. Dat maakt mij heel gelukkig. Je hoeft het dus niet perse te studeren, er gebeuren al heel veel dingen en er zijn al veel mensen mee bezig,” vertelt Eva Bartholomeus enthousiast.

“Het was zo gaaf om te zien dat er best veel duurzame initiatieven zijn. Dat maakt mij heel gelukkig.” – Eva Bartholomeus, studente Global Sustainability Science

Het aanbod was heel divers. Het Hof van Cartesius is een coöperatie van bedrijven die zelf op het terrein bedrijfsruimtes hebben gebouwd van louter circulaire bouwmaterialen. De ondernemers zijn in hun eigen bedrijfsvoering ook met circulariteit bezig. Buurman Utrecht is een circulaire hub voor gebruikte bouwmaterialen. Daar kun je ook als particulier terecht voor gebruikt hout of ijzerwaren. Het Afvalscheidingsstation Tractieweg is de logische plek voor inzameling van gebruikte materialen, en Buurman haalt daar dan ook materiaal vandaan.

De Werkspoorfabriek (afbeelding links) is een bedrijfsverzamelgebouw, maar dan gevestigd in een volledig circulair gerenoveerde fabriekshal. De interne indeling van het pand is gerealiseerd met een innovatief en modulaire houten inbouwconcept van Respace. Zo kan het interieur steeds mee veranderen. Eva herinnert het zich nog goed “Vooral toen we de Werkspoorfabriek inliepen, en we wat hoger kwamen en overzicht kregen van de structuur, dat was heel indrukwekkend. Het paste gewoon heel goed.” Bij de Havenloods zijn verschillende kunstenaars te vinden, die in de tuin hun eigen werkplaats bouwen en werken met zoveel mogelijk gebruikte materialen. HoutWerk op Campus Werkspoor is een spiksplinternieuw gebouw volledig opgetrokken uit hout, om zo duurzame werkplekken te creëren voor digitale en creatieve bedrijven.

Van theorie naar praktijk

De studenten werden ook aan het denken gezet. Welk materiaal zouden zij in Werkspoorkwartier willen upcyclen van afval tot waardevol product? Er kwamen mooie ideeën op tafel. Plastic wat verzameld wordt tijdens evenementen in het gebied, kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor kleine objecten in Werkspoorkwartier zoals bewegwijzering. Of ingeleverde verfresten van het afvalscheidingsstation beschikbaar stellen aan de creatief ondernemers in de Havenloods en andere ateliers in het gebied.

“En hier zie je initiatieven die gewoon circulair zijn. Er gebeuren dus al heel veel dingen in Utrecht.”

Waarom Eva Global Sustainability Science is gaan studeren? “Ik zocht een studie die betekenis had voor mezelf en voor de wereld. Ook is Global Sustainability Science een interdisciplinaire studie waar Social Science en Natural Science samen komen. Dat trok mij ook heel erg aan.” Voor Eva was het bezoek aan Werkspoorkwartier in ieder geval heel waardevol. “De studie gaat over circulariteit en circulariteit is het belangrijkste in duurzaamheid. En hier zie je initiatieven die gewoon circulair zijn. Er gebeuren dus al heel veel dingen in Utrecht.”

Meer over Werkspoorkwartier

Kun je niet genoeg krijgen van de creatieve en circulaire activiteiten in Werkspoorkwartier? Bekijk de filmserie Werkspoorkwartier: creatief, circulair maakgebied, met hoofdrollen voor Het Hof van Cartesius, Werkspoorfabriek en Buurman Utrecht. Of doe de virtuele tour door het gebied en neem een kijkje op de gebiedswebsite.

Met project ‘Werkspoorkwartier: creatief, circulair maakgebied’ transformeert het gebied tot een toonaangevend vestigingsgebied. Hieraan werken projectpartners Erfgoed Werkspoor Utrecht, Het Hof van Cartesius, Buurman, BOOT, Universiteit Utrecht/Copernicus Instituut, Hogeschool Utrecht, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en De Plaatsmaker samen, onder leiding van het Utrecht Sustainability Instituut. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Lees meer over Werkspoorkwartier
Werkspoorkwartier