Home/Actueel/Utrechts Energie Protocol: stappenplan voor (her)ontwikkeling stedelijke gebieden

Utrechts Energie Protocol: stappenplan voor (her)ontwikkeling stedelijke gebieden

Hoe houd je als gemeente of grondeigenaar koers tijdens het energie- of klimaatneutraal (her-)ontwikkelen van stedelijke gebieden? Gemeente Utrecht publiceerde het Utrechts Energie Protocol, in samenwerking met TNO en USI. Dit protocol vormt een stappenplan voor aanbestedingen aan ontwikkelaars, corporaties en bouwers en monitoring van de voortgang op weg naar de duurzame gebiedsdoelen.

Het Utrechts Energie Protocol biedt een praktische leidraad aan gemeenten en andere grondeigenaren die willen bijdragen aan klimaatneutrale (her)ontwikkeling. Soms worden tijdens het aanbesteden van delen van een gebied duurzaamheidskeuzes gemaakt die het duurzaamheidsplan voor het gehele district in gevaar brengen. Met deze handreiking beschikt de gemeente Utrecht over spelregels voor het maximaal klimaatneutraal ontwikkelen van gebieden.

Het protocol is ontwikkeld in het Climate-KIC project Smart Sustainable Districts, waarin Utrecht Beurskwartier een internationaal icoon voor duurzame herontwikkeling is. De projectpartners werken sinds 2014 samen aan infrastructuur, vervoer, voorzieningen en de gebouwde omgeving. Zo werden klimaat en duurzaamheidsmaatregelen in het gebied getoetst en vertaald naar concrete maatregelen.

Bekijk het Utrechts Energie Protocol