Home/Actueel/Volgende fase Inside Out: eerste langsgevels geplaatst

Volgende fase Inside Out: eerste langsgevels geplaatst

De eerste energieleverende flat van Europa is een stap dichterbij. Projectpartners van Inside Out plaatsten op 8 juni 2020 de eerste gevels bij de hoogbouwflat aan de Henriëttedreef in Utrecht. Dit is het startsein voor de volgende fase van het project, waarbij de gevels van de woningen aangepakt worden.

Slimme bouwdelen

In deze fase vervangt het Inside Out consortium gevelelementen van alle woningen. De langsgeveldelen vormen samen met het kopgeveldeel en het dakdeel de multifunctionele bouwdelen van een uniek renovatiesysteem. De geveldelen worden gecombineerd met duurzame energieopwekking en lokale energieopslag. De nieuwe gevels zijn essentieel in de samenhang van het systeem en zijn bijvoorbeeld beter geïsoleerd dan de oude en dragen bij aan een comfortabele woning. Met de slimme bouwdelen maakt Inside Out deze en in de toekomst ook andere hoogbouwflats energieleverend.

Woningcorporatie Bo-Ex maakte een vlog over het plaatsen van de eerste slimme gevel: Hoe ziet de aanpak eruit en wat vinden de bewoners ervan? Bekijk de vlog op YouTube:

Coronatijden

Vanwege de maatregelen rondom COVID-19 lopen sommige bouwwerkzaamheden anders dan verwacht, maar op aangepaste wijze gaat de aanpak van de flat door. Voordelig aan de Inside Out werkwijze is dat de bouwdelen geprefabriceerd zijn, waardoor de werkzaamheden op de bouwplaats minder tijd en mankracht kosten. Daarnaast weerhield corona bewoners er niet van om op gepaste afstand en onder het genot van een feestelijke versnapering de plaatsing van de eerste gevel te aanschouwen.

Bouwplannen

De komende weken worden de bovenste vier verdiepingen van de Bo-Ex flat voorzien van de nieuwe langsgeveldelen. Op de bouwplaats naast de flat staan de prefab gevels van Alkondor en Bos Installatiewerken hiervoor al klaar. Eerder plaatste Bos Installatiewerken een klimaatcontainer op het dak. Naast het verdelen van de opgewekte elektriciteit regelt dit aardgasvrije systeem de warmte- en warmwatervoorziening in de energieleverende flat met behulp van warmtepompen. Ook op het dak van de 10-hoogflat staat een staalconstructie, die intussen gereed is voor het plaatsen van zonnepanelen. Door het geïntegreerde renovatieconcept is de flat straks niet meer afhankelijk van gas en stadsverwarming en wekt het gebouw met zonne-energie volledig zijn eigen energie op.

Plaatsing van de eerste nieuwe gevel bij de hoogbouwflat aan de Henriëttedreef in Utrecht op 8 juni 2020.

Consortium

Inside Out wordt uitgevoerd met Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Partners zijn Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, woningcorporatie Bo-Ex, Bos Installatiewerken, Alkondor Hengelo, Mex Architects, LomboXnet en Bosch Thermotechniek.

Lees meer over Inside Out
inside out