Werkspoorkwartier in coronatijden: volop bedrijvigheid
Een bedrijventerrein in coronatijden, daar is toch niks te beleven? Niets is minder waar voor het Werkspoorkwartier in Utrecht: op diverse plekken werken projectpartners aan een aantrekkelijk vestigingsgebied. Zo bouwt Het Hof van Cartesius gestaag door aan de geplande uitbreiding, vliegen de circulaire bouwpakketten van Buurman als warme broodjes over de toonbank en ontwikkelde het Copernicus Instituut een rekentool om de duurzaamheid van circulaire gebouwen te testen.
Natuurlijk worden de partners van EFRO-project Werkspoorkwartier: creatief, circulair maakgebied geraakt door de coronacrisis door COVID-19. Toch bouwen ze op allerlei manieren aan een sterke fundering voor nieuwe, duurzame bedrijvigheid in het gebied. De activiteiten in Werkspoorkwartier liggen dan ook zeker niet stil.
Het Hof van Cartesius
In het voorjaar van 2020 startte de doorontwikkeling van circulaire proeftuin en coöperatie Het Hof van Cartesius. Het team bouwt het komende jaar vijf nieuwe paviljoens met werkruimtes van hergebruikt materiaal. Hiermee breidt Het Hof uit tot 5000 m² en 100 Hofleden. De pionier op het gebied van circulair bouwen wordt deze zomer verrijkt met drie paviljoens. Hierbij past het team zo min mogelijk nieuw beton toe en vormen perrononderdelen en glasschuim de fundering. Bij de bouw worden onder andere gered CLT (kruisgelamineerd hout) en gevels van sociale huurwoningen zo hoogwaardig mogelijk hergebruikt.
Het Hof van Cartesius: gebruikt CLT als constructieve wand in paviljoens.
Buurman Utrecht
Werkplaats en bouwmarkt voor hergebruikte materialen Buurman Utrecht ontwikkelde vanwege de coronamaatregelen nieuwe diensten. Denk hierbij aan een zaagservice en meubelmaakdienst. Daarnaast bedacht Buurman bouwpakketten om thuis in elkaar te zetten. Vooral de Rietveldstoel en Moestuinbak zijn een groot succes. Vanaf augustus kun je weer deelnemen aan de workshops en cursussen in de werkplaats zelf. In de tussentijd kun je thuis aan de slag met de bouwpakketten of vanuit je luie stoel winkelen in de gloednieuwe webshop. Naast de nieuwe diensten geeft Buurman ook op de gewoonlijke wijzen een tweede leven aan materialen. Particulieren gebruiken de aanhanger bij het afvalscheidingsstation aan de Tractieweg bijvoorbeeld volop.
Werkspoorhallen
In de Werkspoorkathedraal en in de Werkspoorfabriek starten activiteiten en evenementen na een pauze weer langzaam op. Achter de schermen werkt het Museum van Zuilen aan haar inrichting in de Werkspoorfabriek. Door te verhuizen van de Amsterdamsestraatweg naar Werkspoorkwartier is er straks ruimte om alle topstukken van de collectie tentoon te stellen. Ook de buitenruimte bij de Werkspoorkathedraal wordt gefaseerd aangepakt, met als doel de haven een publieke ontmoetingsplek te maken.
De Havenloods
Bij culturele hotspot De Havenloods zijn door corona minder huurders aanwezig dan normaal. Er wordt extra hard gewerkt aan verbinding in de community en daarbuiten. Denk hierbij aan huurders die elkaar helpen met de promotie van producten en aan stedelijke overleggen om Utrechtse broedplaatsen op de kaart te zetten. De bouw in de Haventuin loopt vertraging op, maar wel worden hier voorzieningen aangelegd en kunstwerken gemaakt. Kennismaken met de ontwikkelingen rondom de bruisende broedplek? Op 19 tot 21 juni, tijdens de Dag van de Architectuur, kun je bij De Havenloods een rondleiding volgen.
De Haventuin. Foto door Lize Kraan.
Rekentool circulair bouwen
Verschillende onderzoeken rondom Werkspoorkwartier kunnen prima doorgaan. Zo ontwikkelde het Copernicus Institute of Sustainable Development in samenwerking met de Hogeschool Utrecht de rekentool CIMFA. Dit staat voor Circular Material Flow Analysis en toetst de milieu-impact van circulair bouwen. Het model geeft inzicht in de milieuwinst wanneer je standaard bouwprincipes vervangt door circulaire bouwprincipes. Bij het ontwikkelen van het model zijn de Vlampijpateliers in Werkspoorkwartier gebruikt. Meer weten over het onderzoek? Neem contact op met Marvin Spitsbaard. De resultaten worden na de zomer in de kennisbank gepubliceerd.
Werkboek over circulaire ketens
De activiteiten zoals die van Buurman Utrecht zijn een belangrijke impuls voor Werkspoorkwartier als circulaire hub in de regio. Docent-onderzoekers en studenten van de Hogeschool Utrecht onderzoeken deze en andere initiatieven. Studenten leren over circulariteit op basis van concrete ervaringen. Ze ervaren wat er nodig is om circulair te werken en wat deze transitie betekent voor waardeketens en bedrijfsmodellen. Het onderzoek in Werkspoorkwartier brengt inzicht in wat er in verschillende sectoren nodig is om een circulaire economie tot stand te brengen. De onderzoekers voegen de inzichten samen in een werkboek over circulaire ketens. Contactpersoon is Evert-Jan Velzing.
Onderzoek ondernemerschap
De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht wil creatief en circulair ondernemerschap in Werkspoorkwartier in kaart brengen. De coronaperiode gooit hierbij roet in het eten, maar biedt kansen voor nieuwe vormen van bedrijvigheid. Zo hebben sommige ondernemers het extra zwaar, terwijl anderen nieuwe diensten ontwikkelen. Voor het onderzoek naar circulaire businessmodellen worden in de zomer van 2020 de eerste ondernemers digitaal geïnterviewd. Neem voor meer informatie contact op met Ruben de Boer.
Meer informatie
Meer informatie over het project? Bekijk de filmserie Werkspoorkwartier: creatief, circulair maakgebied of verken alle locaties in het gebied.